JUNIORLANDSFINALE 2022

JUNIORLANDSFINALE 2022

Publisert av Linda Fuglesang Tveito den 08.08.22.

NMK Gol hadde syv førere som var kvalifisert til årets landsfinale, men bare seks førere hadde mulighet til å stille til start. Det var bare tre klubber som hadde flere kvalifiserte deltakere enn NMK Gol, det sier noe om kvaliteten på juniorene til klubben.

Det var seks førere i alderen 14-17 år fra NMK Gol som stilte til start i årets Juniorlandsfinale. I en landsfinale er det høy kvalitet på alle førere, for å kunne delta i en landsfinale må en på forhånd kvalifisere seg å bli blant de seks beste i et kvalifiseringsløp tidligere samme år. Derfor er det å kunne delta en stor prestasjon i seg selv. Ingen av førerne til NMK Gol har tidligere deltatt i en landsfinale, da dette ikke har vært arrangert under pandemien. Ingen av førerne hadde heller aldri tidligere kjørt banen de skulle delta på, noe som gjorde spenningen ekstra stor.  

Det er skyhøyt nivå på landets juniorer og det stilte 119 førere til start. Det var derfor stor spenning i heiagjengen til NMK Gol sine førere.

Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

24.plass - Elias Gilen – 16 år. Resultat: 10-7-7-5 totalt 29 poeng

Gilen er inne i sitt andre år som junior og var spent på hvordan det skulle gå i årets landsfinale da han har kjørt lite med løp dette året. Når helgen var ferdig kunne han slå fast at han er landets 24. BESTE JUNIOR i bilcross. En meget solid prestasjon!

Elias Gilen - Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

Gilen stilte til start i en Volvo 240 og når alt virker som det skal er det nemlig i en Volvo Elias Gilen liker seg aller best. I 1.heatet tar Gilen starten og for oss som står og ser på ser det ut som han bare koser seg med å «ratte» Volvo 240 uten noen som helst vanskeligheter. Han kjører taktisk klokt og kjører på høyt nivå, som resulterer i en heat seier.

I 2.heatet er også starten god. Velger alternativen i andre runde og kommer bak en Saab som sinker Gilen da han blir liggende bak å dytte. Rett før mål ryker alle svinghjulsboltene og delene spruter, det holder fortsatt til en 2.plass.

I pausa skrus det for harde livet, halve heiagjengen blir satt i sving. Med "Far Gilen" i spissen iler Goffa og svigerfar til for å hjelpe.

Foto: Linda F. Tveito

Det jobbes på spreng og rett før 3.heatet settes bilen ned på bakken igjen. Men da mangler 3. giret, noe som er helt avgjørende på denne banen. Starten går og Gilen kommer ut i andre posisjon. «Sparker» clutch i 4.gear alt han kan, men klarer ikke å ta igjen bobla i teten. Kjører inn til 2.plass. Så kommer det store spørsmålet, rekker en å bytte girkasse til fjerde heatet starter? Flere diskusjoner frem og tilbake og heiagjengen hiver seg rundt på nytt. Opp med bilen igjen og ut med girkassa, det skrus i høyt tempo.

Det går fort for seg og på startplata i 4.heatet starter plutselig ikke bilen. Nå kjennes nervene på tilskuerbenken godt. Far Gilen løper det han er god for (heiagjengen holder pusten - vi viste ikke han kunne være så rask) og med litt Gilen muskler dyttes Volvoen i gang. Starten går og med en ny uvant clutch kommer Gilen sist ut av start. Kjører seg allikevel opp til en 3.plass. Rett ved målgang spruter det på nytt deler ut av Volvoen, denne gangen kommer starteren flygende som et prosjektil. Kan det ha gått for fort for seg for serviceteamet, så det ble glemt å feste noen skruer?

Ny starter på plass og tross mye vanskeligheter, holder dette til en plass i E- finale. Spenningen er stor når starten går. Med ny girkasse og uvant clutch sliter Gilen med å finne andre giret og kommer tregt ut i starten, havner bakerst men kjører seg opp til 4.plass. Dagen er over og Elias Gilen er tross alt 24. beste juniorfører i Bilcross. Han gjorde det i hvert fall veldig spennende for tilskuergjengen fra Gol.

Elias Gilen - Foto: Kari Birgit Møllerplass

Les også hva Hallingdølen skrev om Elias Gilen: Elias beit frå seg på landsfinalen

 

   

40.plass – Trond Sortebråten – 17 år – Resultat: 5-7-7-7 totalt 26 poeng

Tross gode prestasjoner som 3.plass og tre 2.plasser holdt det ikke til noen finale. Det var høyt nivå og hardt i kampen om heatseierne, det var bare meter som skilte flere ganger. 40.plass er ingen dårlig plassering i en landsfinale og vi håper dette ga mersmak til neste år. Da er Sortebråten senior og forhåpentligvis kjemper han seg frem til en kvalifisering til Senior Landsfinalen.

Trond Sortebråten - Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

 

43.plass -Andre Leikvold – 15 år – Resultat: 10-3-7-5 totalt 25 poeng

Leikvold startet å kjøre bilcross i år og skulle nå konkurrere mot mange gode førere. Han startet bra med heatseier i første runde, fortsatte så med 4.,2. og 3.plass. Selv om dette også er solide prestasjoner holdt det dessverre ikke til finale. Leikvold er uansett godt fornøyd med en 43.plass totalt og sier at det var mange flinke sjåfører og veldig morsomt å kjøre. Dette ga mersmak og målet er nest års landsfinale i Sigdal.

 Andre Leikvold- Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

 

47.plass – Sander Møllerplass Skredderberget – 14 år – Resultat: 5-1-7-10 totalt 23 poeng

Som Leikvold startet også Sander Møllerplass Skredderberget med konkurranser i år. Møllerplass Skredderberget synes selv han gjorde to dårlige omganger på starten av dagen, før han fikk mer teken på banen og noe mer kontroll på «iveren» etter å komme seg frem. Møllerplass Skredderberget fikk opp farta og kjørte inn til 2.plass i tredje omgang og til heatseier i siste. Veldig morsomt å kjøre på banen i Aremark og alt i alt selv fornøyd med to av fire omganger.

 Sander Møllerplass Skredderberget- Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

 

64.plass – Tinni Jensvoll Møllerplass – 16 år – Resultat: 5-3-10-0 totalt 18 poeng

Om løpet sier Jensvoll Møllerplass at det var veldig morsomt, banen var veldig gøy og folka der var supre. Hadde uflaksen på min side hele dagen så kjøringen gikk ikke så bra, men fornøyd allikevel. Tinni Jensvoll Møllerplass vet i hvert fall å få vist frem litt ufrivillig show for publikum da hun i siste runde trodde det kom en bil og kjørte på henne bakfra. Men, det viste seg at det bare var bakhjulet med diverse som takket for seg. Hele bremsetrommelen falt av og bremseskiva lå igjen i publikumsskråningen. Jensvoll Møllerplass forsto ikke med en gang at hjulet var falt av og med ståpåvilja til denne ungjenta kjørte hun videre på tre hjul et stykke til. Til "Far Tinni" sin store fortvilelse på tilskuertribunen. 

Tinni Jensvoll Møllerplass- Foto: Stian Ormestad - bilcross.no

75.plass – Joakim Finstad – 17 år – Resultat: 1-5-5-3 totalt 14 poeng

Finstad er fornøyd med helga og synes det er stort bare å få kjøre landsfinale. Bilen trøbla litt og det var problemer med turtallsperra og gir overføring. Først i de siste heatene gikk bilen som den skulle. Finstad sier han synes han fikk til banen bra, men med konkurrenter som virkelig kan å bruke bil så blir det vanskelig å hevde seg i toppen.

Joakim Finstad - Foto: Linda F. Tveito

 

NMK Gol er stolt av alle juniorene og ser seg fornøyd med dette årets juniorlandsfinale. Vi gleder oss allerede til neste år.