Bilcross er en populær motorsport som kjøres på lukket bane, hvor førerne deles inn i heat med fem eller seks biler. Deltakerne får poeng etter hvilken plassering de får i heatet. De med best poengsum etter innledende omganger får kjøre finale, der det kåres en vinner. Bilcross er en motorsport for alle - bilene skal være rimelig i anskaffelse. Det er ikke bare snakk om konkurranse og prestisje mellom individuelle førere, men også mellom forskjellige klubber, landsdeler, kameratgjenger og til og med i familier. Bilcross er en stor sosial hendelse, hvor hele familien eller gjengen samles for en dag på banen. 

 

Fra det året man fyller 14 kan man trene bilcross på bane, og fra og med det året en fyller 15 kan man delta i løp som junior. Bilen skal være 2-hjulstrekk og må være en modell som er typegodkjent i Norge. Det er ikke krav om førerkort i bilcross, men er du under 18 år skal et teoretisk- og praktisk kurs bestås før du kan løse lisens. For alle over 18 år er det bare å fylle ut en søknad. Bilen du skal bruke må en også søke lisens for. Hvert år fornyes vognlisensen med en ny årskontroll og lisensbetaling. I tillegg må en ha medlemskap i en klubb - for eksempel NMK Gol. 

Lurer du på om du vil starte med bilcross?? 

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. Vi har også en egen klubb bil du kan få prøve før du bestemmer deg.

 

Bud og salg

For å forsikre seg om at prisnivået på bilcross holdes nede, er det innført en ordning hvor hvem som helst kan legge inn bud på bilene som kjøres. Bilen levers i den stand den er etter ferdig løp. Dette gjelder alle bilene i seniorklassen, men kun bilene som er kvalifisert til finale for juniorklassen. Per 2022 ligger dette budet på 11000 kroner til eier pluss en fastpris på 370 kroner for å legge inn bud per bil. Dersom det er flere bud på samme bil kan vinneren kåres gjennom trekning, dersom en eller flere av bud holderne krever dette. Eieren har anledning til å by på egen bil, men dette er ingen garanti for å beholde doningen. Før bilen skifter eier kan alt av personlig sikkerhetsutstyr, slik som dekk, sete, belte og eventuelt sikkerhetsnett fjernes fra karosseriet.

Alder

Bilcross regnes som en svært viktig rekrutteringsgren innenfor motorsport, nettopp fordi prisen holdes lav og deltagere helt ned i 15 års alder kan kvalifisere seg for løp. Det er raske og underholdende løp hvor mye kan skje på kort tid. Det er ikke uvanlig å se flere generasjoner delta både som publikum og førere, og det er jevnt over god stemning på et bilcrossløp. Dette er også motorsportgrenen med absolutt høyest andel av jenter bak rattet, noe som også øker sportens popularitet.

Det er ikke krav til førerkort for juniorførere, men disse må ha bestått teori og praksis i regi av Norges Bilsportforbund (NBF). Dette gjelder også juniorførere som kun er registrert for trening. Førere under 18 år må også ha følge av en ledsager på turnering, og denne må skaffe en ledsagerlisens. For seniorførere kreves det ingen kurs utover førerkort, men fører må være medlem i en klubb med tilknytning til NBF.

Sikkerhet

Som med all motorsport knyttes det en del ekstra regler rundt sikkerhet for å sikre liv og helse hos både fører og publikum dersom uhellet skulle være ute. I bilcross er det for eksempel krav om at en hovedstrømbryter som bryter all elektrisk strøm og stanser motoren skal monteres både inni og utenpå bilen. Andre sikkerhetstiltak er krav om brannslokkingsapparat, enten montert på bilen eller lett tilgjengelig ved bilens depot. Fører skal også ha brannhemmende undertøy, hjelm, sikkerhetssele, kjøredress, sko og hansker. Det er også et krav om godkjent nakkekrave - hans.

Det er førerens ansvar at bilen er i henhold til det tekniske reglementet i bilcross. 

Bilcross reglementet og annen informasjon finner du på  www.bilsport.no www.bilcross.no